Eveniment
Provocările sistemului educațional din România, percepute de speakerii Dare to Learn drept reale oportunități de învățare
București, 12 iunie 2024: Speakerii locali și internaționali ai Dare to Learn – cel mai mare eveniment din Europa dedicat profesorilor, trainerilor în HR, managerilor și antreprenorilor – încurajează cadrele didactice, precum și restul personalului de învățământ pre-universitar și universitar din România să abordeze diferit provocările cu care adesea se confruntă în activitatea educațională. Provocările pot fi transformate în tot atâtea oportunități, cu ajutorul unor metode și tehnici moderne de învățare, testate și aplicate de cei mai buni experți în educație din țară și la nivel global, lideri care se vor reuni, în toamnă, pentru prima dată pe aceeași scenă, la prima ediție a evenimentului Dare to Learn.
„La Dare to Learn, nu ai prelegeri, ci modele care demonstrează că se poate și că acolo unde se poate, vom adapta”, consideră Radu Szekely, Președinte al Fundației Dare to Learn și organizator al evenimentului Dare to Learn, fost Secretar de Stat în Ministerul Educației și co-fondator al Școlii Finlandeze ERI Sibiu.
Una dintre cele mai semnalate și acute probleme din cadrul sistemului de învățământ autohton, abordate totodată și de organizatorii și speakerii Dare to Learn, în cadrul conferinței de anunțare a acestui eveniment (în aprilie a.c.), îl reprezintă abandonul școlar, care are o pondere trei ori mai mare în mediul rural decât la nivel național. Radu Szekely, Președintele Fundației Dare to Learn, atrage atenția asupra acestui fenomen aflat în creștere: „Avem și noi zone izolate în care elevii nu ajung foarte ușor la școală și, încercând să-i aducem spre aceeași școală, care poate nu li se mai potrivește, nu reușim să-i facem să rămână în școală. Abandonul școlar a tot crescut. Noi ne propunem să găsim un model care să se potrivească generației de astăzi, care nu vrea să stea poate două ore în autobuz sau în microbuz ca să meargă la școală”. Această problemă ar putea fi transformată într-o oportunitate, subliniază Szekely, cu ajutorul unei metode dezvoltate de o altă expertă și speaker la Dare to Learn 2024 – Victoria Colbert.
După ce a studiat sociologia și educația în America Latină și în Statele Unite, la mijlocul anilor ’70, Victoria s-a întors în Columbia pentru a introduce Escuela Nueva (Școala Nouă), un model care îmbina elementele pe care le studiase. Cu ajutorul acestei abordări, ea a transformat școlile rurale disfuncționale în școli care se conectau cu elevii, dezvoltau aptitudini relevante, erau legate de viața comunității și le ofereau elevilor o învățare participativă și în ritm propriu. Modelul a funcționat, strategia de introducere a acestei abordări s-a dovedit eficientă, iar Ministerul Educației a făcut din el o politică națională, implementându-l în 18.000 de școli rurale din Columbia.
O școală care să vorbească aceeași limbă
Liliana Romaniuc, de asemenea organizator al evenimentului Dare to Learn și președinte al Asociației Române de Literație (ARL România), menționează deopotrivă beneficiile pentru profesorii din România privind participarea în cadrul evenimentului din toamnă și interacțiunea lor cu liderii globali în educație. „Cred că Dare to Learn este mai mult decât un eveniment. E o mișcare prin care încercăm să sprijinim școlile și sistemul educațional din România. Mai bine zis, să le ajutăm să conștientizeze această nevoie de transformare, de inovare, de învățare”, a punctat Romaniuc. Aceasta consideră că John Hattie, unul dintre cei mai cunoscuți experți mondiali în educație, care va fi prezent la București, a pus punctul pe i: „Factorii care influențează cel mai mult învățarea sunt profesorii, profesorul și calitatea predării. Sperăm să fie o provocare și, în egală măsură, o invitație adresată, dar și o responsabilitate transmisă profesorilor noștri de a privi către ce ne spun studiile și cercetările în legătură cu factorii care influențează cel mai mult învățarea.”
Liliana Romaniuc consideră că și alte provocări, adesea percepute drept reale probleme ale sistemului de învățământ din România, pot fi transformate în fantastice oportunități: „Al doilea lucru pe care ni-l propunem este să ducem factorii aceia care influențează cel mai mult învățarea în clasele noastre. Al treilea lucru pe care John Hattie îl propune este să măsurăm impactul. Pentru că s-ar putea să folosim metode și să aplicăm instrumente care să nu dea rezultate în demersurile noastre didactice. Și noi să nu știm lucrul acesta, pentru că nu măsurăm, nu evaluăm. Așa se explică, de altfel, și faptul că multe dintre demersurile bune din sistemul educațional autohton nu au sfârșit bine, tocmai pentru că nu am evaluat și măsurat impactul. Iar al patrulea lucru pe care John Hattie îl propune este această abordare colaborativă la nivelul școlii. Nu este suficient ca doar un profesor să dorească să facă lucruri, ci este nevoie de o întreagă echipă pedagogică, de leadership-ul școlii care să vorbească aceeași limbă astfel încât învățarea să devină vizibilă, iar școala să devină un spațiu în care fiecare copil să progreseze în învățare”, conchide Liliana Romaniuc.
Reducerea inechităților din educație
Iuliana Pielmuș, Director Executiv al Teach for România și organizator al evenimentului Dare to Learn, accentuează importanța actului educațional și modul în care o aparentă barieră poate deveni o oportunitate de învățare, cu ajutorul profesorilor. „Noi lucrăm în special cu profesorii și directorii din școlile publice vulnerabile. În România și în celelalte 60 de țări în care este prezentă rețeaua Teach for All, avem aceeași prioritate – reducerea inechităților din educație”, precizează Iuliana Pielmuș.
„Nu doar în România, în majoritatea țărilor din lume, imaginea de ansamblu și datele statistice medii nu reușesc să releve o realitate din ce în ce mai prezentă – decalajele în creștere, inclusiv în ceea ce privește rezultatele academice și șansele la o formare de calitate, între comunitățile vulnerabile și cele cu acces la resurse financiare. Elevul mediu nu există, este un produs imaginar. Avem o diferență enormă – și nu doar în România – între performanțele și oportunitățile disponibile elevilor din mediile vulnerabile și cele ale colegilor lor care vin din orașele mari și din familii înstărite. În România, diferența de învățare este echivalentul a peste trei ani de școală. Este o barieră dificil de spart, dar nu imposibil. Un profesor bine pregătit, care știe să lucreze împreună cu comunitatea, care știe să se uite la copil și la potențialul lui într-un mod care îi dă șanse, poate sparge acest cerc vicios”, punctează Pielmuș.
Cu AI-ul în prima bancă
Elena Lotrean, Director al Finnish Teacher Training Centre și partener al evenimentului Dare to Learn, explică rolul inteligenței artificiale atât în cadrul evenimentului din toamnă, cât mai ales în școli. „Îl vom avea invitat pe Zack Kass, una dintre cele mai strălucite și mai inovatoare minți din domeniul inteligenței artificiale, unul dintre cei care au pus osul la Open AI, cea mai faimoasă platformă de profil. Acum există în lume peste 10.000 de astfel de platforme și aplicații pe care le putem folosi, unele gratuite, altele cu plată. Din această nevoie, am creat un curs fundamental de inteligență artificială pentru profesori, pentru a vedea cum să ne apropiem de această resursă, să o folosim pentru ceea ce ne dorim, să producem învățare, să creștem calitatea actului educațional și să dăm acces câtor mai mulți elevi și studenți la ceea ce înseamnă o educație de calitate”, conchide Elena Lotrean.
Începând cu 1 mai a.c., accesul la evenimentul Dare to Learn din 25 și 26 octombrie 2024 a fost deschis și publicului larg (altor categorii profesionale, cu excepția celor din învățământ), online, pe platforma www.d2l.ro. Mai multe informații despre pachetele de participare se găsesc aici.
Evenimentul Dare to Learn este rezultatul unui parteneriat între Fundația Dare to Learn, Asociația Română de Literație (ARL România), Teach for Romania și Finnish Teacher Training Centre.
ING Bank Romania este presenting partner al evenimentului.
EducațiePrivată.ro este partener media principal al evenimentului. Pe lista partenerilor media se mai numără Antena 3 CNN, Hotnews.ro, Adevarul.ro și Stiripesurse.ro.
Despre Fundația Dare to Learn
Fundația Dare to Learn este o organizație non-guvernamentală care promovează și sprijină inovarea în domeniul educației și învățării pe tot parcursul vieții, pentru a elimina orice barieră din calea învățării unei persoane. Prin abordări și tehnologii inovatoare, Fundația își propune să elimine impactul constrângerilor geografice, disparităților socio-economice, ciclurilor multigeneraționale de eșec educațional, permițând indivizilor din toate mediile si de toate vârstele să se angajeze în experiențe de învățare semnificative și eficiente. Procedând astfel, Fundația urmărește să reducă abandonul școlar și decalajul educațional și să ofere indivizilor puterea de a-și atinge întregul potențial, indiferent de circumstanțele lor.
Fundația Dare to Learn este inițiatorul platformei Dare to Learn, prin care urmează a se pilota abordări inovatoare în educație, și susține desfășurarea pe termen lung a evenimentului Dare to Learn în România, unde se reunesc gânditori, personalități de talie mondială, cercetători în leadership organizațional și educațional, deschizători de drumuri în educație echitabilă, precum și vizionari în inteligența artificială.
Despre Teach for Romania
Teach for Romania este o organizaţie non-guvernamentală care pregătește viitori educatori, învățători şi profesori model și îi sprijină în procesul de transformare a sistemului educațional din România. Scopul organizaţiei este să intervină pe termen lung în procesul de reducere a inechității educaţionale şi să dezvolte abilități sociale în rândul elevilor.
Teach for Romania face parte din reţeaua globală Teach for All, care pregăteşte viitori educatori, învăţători sau profesori care vor să performeze în învăţământul de stat, în special pentru elevii din medii vulnerabile. Scopul rețelei este să extindă accesul la educaţie în întreaga lume, prin creşterea şi accelerarea impactului generat de organizaţii care cultivă leadership-ul necesar pentru schimbare. Teach for All este prezent astăzi în peste 60 de țări din întreaga lume şi numără peste 100.000 de profesori și alumni care lucrează cu copii din comunități vulnerabile.
Despre Asociația Română de Literație (ARL România)
Asociația Română de Literație este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune constă în dezvoltarea, promovarea şi susţinerea programelor şi proiectelor educaţionale care conduc la îmbunătăţirea serviciilor educaționale oferite de instituţiile de învăţământ pentru copii, tineri şi adulți din România şi din străinătate.
Asociația promovează exemple de bună practică, modele de excelenţă şi eficienţă didactică în educaţie, urmărind cu prioritate creşterea calităţii procesului de predare-învăţare pentru a contribui la formarea şi dezvoltarea competenţelor necesare împlinirii la nivel personal şi social a elevilor într-o societate bazată pe cunoaştere şi învăţare continuă. Dezvoltarea competențelor de literație ale elevilor reprezintă o prioritate a ARL.
Despre Finnish Teacher Training Centre
Finnish Teacher Training Centre este un centru de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, care a apărut în urma nevoii profesorilor de a fi mereu conectați la schimbare. Portofoliul său de programe și cursuri este unul modular și flexibil, construit atât pe competențe generale de dezvoltare personală și a carierei, cât și pe competențe tehnice, metodologice, specifice corpului didactic, adaptat sistemului local.
Eveniment
Cele mai bune anvelope de iarna pentru condusul zilnic in oras in 2024
Pe timp de iarna, condusul in oras vine cu provocari specifice: drumuri umede, gheata, zapada sau slush, precum si opriri si porniri frecvente in trafic aglomerat. Alegerea anvelopelor potrivite pentru condusul zilnic in oras este esentiala pentru a asigura siguranta si confort.
In acest articol, iti prezentam top anvelope de iarna pentru oras in 2024, evidentiind diferentele esentiale si ce trebuie sa ai in vedere atunci cand faci aceasta alegere.
1. Anvelope optimizate pentru asfalt urban
Pentru condusul zilnic in oras, unde drumurile sunt in general asfaltate si curatate de zapada, anvelopele proiectate pentru aderenta pe suprafete umede si uscate sunt ideale.
- Exemplu: Michelin Alpin 6
Aceasta anvelopa premium ofera performanta remarcabila pe drumuri umede si uscate, fiind perfecta pentru traficul urban. Compusul sau special asigura franari scurte, iar designul benzii de rulare ajuta la evacuarea eficienta a apei si a zapezii topite.
2. Anvelope pentru eficienta si confort
Soferii care petrec mult timp in oras au nevoie de anvelope iarna care sa ofere confort si un nivel redus de zgomot. In plus, rezistenta scazuta la rulare contribuie la reducerea consumului de combustibil.
- Exemplu: Continental WinterContact TS 870
Aceasta anvelopa combina o rulare silentioasa cu eficienta energetica ridicata. Este ideala pentru soferii care se confrunta cu drumuri umede sau cu gheata subtire, specifice iernilor blande din oras.
3. Anvelope pentru conditii mixte
Pentru orasele in care vremea este imprevizibila si pot aparea brusc ninsori abundente, anvelopele capabile sa gestioneze conditii mixte sunt o alegere excelenta.
- Exemplu: Goodyear UltraGrip 9+
Cu o aderenta excelenta pe zapada si gheata, dar si cu performante bune pe drumuri curate, aceste anvelope sunt ideale pentru soferii care doresc siguranta indiferent de conditiile meteo.
4. Anvelope accesibile pentru condus urban
Daca bugetul este un factor important, exista optiuni de calitate care ofera siguranta la un pret accesibil.
- Exemplu: Nokian WR D4
Aceasta anvelopa echilibreaza performanta si pretul, fiind perfecta pentru utilizarea zilnica in oras. Designul sau ajuta la evitarea derapajelor, iar franarea pe drumuri umede este eficienta.
5. Anvelope cu tehnologie anti-zgomot
In traficul urban, zgomotul poate fi un factor deranjant. Alegerea unor anvelope cu tehnologie care reduce zgomotul contribuie la un condus mai placut.
- Exemplu: Pirelli Cinturato Winter
Aceasta anvelopa este echipata cu tehnologie Silent Drive, care minimizeaza zgomotul produs de anvelopa la contactul cu asfaltul. Este ideala pentru cei care cauta confort si performanta.
Ce sa iei in considerare cand alegi anvelope de iarna pentru oras
- Aderenta pe suprafete umede: In oras, riscul de acvaplanare sau alunecare pe gheata este mai mare decat in afara localitatii. Alege anvelope cu caneluri eficiente pentru evacuarea apei.
- Durata de viata: Soferii de oras fac opriri si porniri frecvente, ceea ce poate uza anvelopele mai repede. Opteaza pentru modele rezistente la uzura.
- Confort si zgomot redus: In trafic aglomerat, un nivel scazut de zgomot face diferenta pentru un condus relaxant.
- Dimensiunea corecta: Asigura-te ca anvelopele sunt compatibile cu specificatiile masinii tale.
Concluzie
Pentru condusul zilnic in oras in timpul iernii, alegerea anvelopelor potrivite este esentiala pentru a-ti proteja masina si a te asigura ca esti in siguranta pe drum. Fie ca alegi modele premium pentru performanta de top sau optiuni mai accesibile, investitia in anvelope de calitate face diferenta. In revista auto https://www.classicandsportscar.com/, gasesti si alte modele. In 2024, oferta variata iti permite sa gasesti anvelope care sa corespunda nevoilor si bugetului tau, asigurand un sezon rece fara griji!
Afaceri
Cum poți să verifici în doar câteva secunde, în mod gratuit, termenul de expirare a documentelor auto?
Pentru a circula în siguranță, este esențial să știi termenul de expirare a documentelor auto. Acest lucru include ITP-ul, RCA-ul și rovinieta. Ignorarea acestor termene poate duce la amenzi mari și la probleme în trafic. Din fericire, cu evita-amenzi.ro, verificarea documentelor tale devine rapidă și simplă. În doar câteva secunde, poți să afli dacă totul este în ordine. Iată cum poți beneficia de această platformă utilă și ce avantaje îți oferă.
Verificarea rapidă a documentelor
Unul dintre cele mai mari avantaje ale Evită Amenzi este rapiditatea procesului de verificare. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:
- Creează-ți un cont gratuit: Îți va lua doar 10 secunde. Odată ce ai contul, poți accesa toate funcțiile platformei.
- Introdu datele necesare: Completează informațiile despre vehiculul tău, iar sistemul va căuta informațiile relevante.
- Verifică rezultatele: În câteva secunde, vei primi un raport detaliat despre termenul de expirare a documentelor auto.
Prin acest proces simplu, te asiguri că toate documentele tale sunt valabile. Aceasta este o metodă eficientă pentru a evita amenzile neplăcute.
Notificări utile pentru termenul de expirare a documentelor auto
Un alt avantaj major al utilizării evita-amenzi.ro este că primești notificări. Acestea te anunță înainte ca documentele tale să expire. Astfel, nu va mai trebui să te îngrijorezi că vei uita de o dată limită. O notificare te ajută să te pregătești din timp pentru reînnoirea documentelor.
Beneficiile contului gratuit
Alegând să îți faci un cont gratuit pe evita-amenzi.ro, beneficiezi de mai multe avantaje:
- Acces nelimitat la verificarea documentelor pentru un an.
- Notificări automate despre expirarea documentelor tale.
- Informații actualizate despre legislația în vigoare.
Aceste caracteristici îți oferă liniștea de care ai nevoie pentru a conduce fără griji.
Siguranța ta este prioritară pentru Evită Amenzi
A avea documentele auto la zi nu doar că îți protejează portofelul, dar îți și asigură siguranța pe drum. Când știi că termenul de expirare a documentelor auto este în regulă, poți conduce fără griji. De aceea, este important să utilizezi resursele disponibile pentru a verifica totul.
Evita-amenzi.ro este soluția perfectă pentru tine. Verificarea documentelor auto este rapidă, gratuită și simplă. Alege să îți faci cont și să rămâi la curent cu termenul de expirare a documentelor tale. Astfel, te asiguri că circuli în siguranță și că eviți amenzile neplăcute.
Afaceri
Ce reprezintă serviciul externalizare management rovinieta online
Din momentul în care companiile au putut achiziționa rovinieta online, au început să aibă acces la o gamă foarte largă de servicii precum cel de externalizare al managementului de roviniete.
Deși externalizarea managementului reprezintă un concept încă nou în România, iată că pe piața serviciilor au început să apară companii care să ofere astfel de resurse în domenii cu adevărat importante.
Managementul de roviniete reprezintă o sarcină foarte importantă dintr-un motiv destul de simplu de înțeles: un management de roviniete defectuos poate să ciupească sume considerabile de bani din profitul companiei, din cauza amenzilor instituțiilor statului.
CNAIR reprezintă instituția care are dreptul și puterea să amendeze în România managementul de defectuos de roviniete iar sancțiunile nu sunt deloc mici, acestea pornesc de la un maxim de 550 RON pentru autoturismele depistate pe drumurile din afara localităților fără rovinietă valabilă și maxim 11900 RON pentru vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de peste 12 tone, care au în componență minim patru axe.
Așadar, cu cât vehiculele sunt mai grele cu atât amenzile pentru lipsa rovinietei sunt mai usturătoare, chiar și în situația în care acestea sunt plătite la jumătate în termenul legal de 15 zile de la primirea procesului verbal.
Externalizarea managementului de roviniete rezolvă problema amenzilor
Companiile care acționează rovinieta online pot lăsa în grija altora managementul de roviniete. Spre exemplu, portalul rovinieta.online, partener autorizat CNAIR pentru distribuția de roviniete, oferă companiilor în mod GRATUIT serviciul de administrare roviniete parc auto.
Discutăm așadar despre un serviciu de externalizare a managementului de roviniete care poate pune la adăpost de amenzile CNAIR orice companie care are în administrare un parc auto de mici sau de mari dimensiuni.
Serviciul de externalizare al managementului de roviniete este oferit companiilor prin intermediul unui simplu contract, în baza căruia grija rovinietelor rămâne în seama personalului portalului rovinieta.online.
Partea cea mai bună la această colaborare este faptul că firma nu are absolut nimic de pierdut, riscurile pentru companie sunt zero pentru că personalul portalului își asumă contractual și eventuale greșeli care pot apărea la sediu dacă se constată că a fost vina lor exclusiv.
Externalizarea managementului de roviniete poate să crească destul de mult și productivitatea, întrucât în urma eliberării acestei sarcini personalul companiei are mai mult timp pentru a se ocupa de alte sarcini.
Ce alte servicii mai oferă companiilor care cumpără rovinieta online, portalul rovinieta.online
- Alerte pentru rovinietele expirate – foarte utile pentru parcurile auto de mari dimensiuni, în vederea evitării amenzilor CNAIR. În momentul în care se achiziționează o rovinietă prin intermediul portalului cu o valabilitate mai mare de 30 de zile, se activează automat alertele pentru momentul când rovinieta va expira. Cu puțin timp înainte ca rovinieta să expire, vor fi trimise alerte în acest sens prin SMS și pe e-Mail iar probabilitatea ca cineva să uite de această rovinietă devine deja zero.
- Achiziție de roviniete simultană – parcurile auto de mari dimensiuni care au în administrare sute poate mii de vehicule cu siguranță au nevoie de roviniete zilnic, iar achiziția manuală de roviniete este o procedură destul de costisitoare în ceea ce privește timpul. Rovinieta.Online vine în sprijinul managerilor de parcuri auto de mari dimensiuni cu serviciul de achiziție roviniete simultan. Astfel, în baza unui tabel de comandă în care sunt trecute vehiculele ce necesită rovinieta, se emite o factură fiscală. După achitarea facturii toate vehiculele din acel tabel vor avea roviniete valabile. Se economisește astfel foarte mult timp care poate fi utilizat într-un mod mult mai productiv.
- Calculator rovinieta online – portalul dispune și de un calculator rovinieta online care poate fi folosit de oricine fără să fie necesară achiziția propriu-zisă. Este un calculator foarte util celor care au nevoie să facă anumite estimări de costuri sau calcule diverse necesare în managementul de roviniete.
-
ExclusivO săptămână ago
Lux pe roti – Cele mai scumpe jante de aliaj din lume
-
Uncategorized6 zile ago
Cum alegi cel mai bun avocat din București în funcție de situația cu care te confrunți?
-
Social3 zile ago
DERMATOLOGIE – Gama de servicii disponibile la CENTRUL MEDICAL DOCTOR BORIS
-
Turism3 zile ago
De ce să-ți planifici vacanțele din timp încă de la începutul anului?
-
Sport11 ore ago
În 2024, Spartan a organizat două evenimente sportive de anvergură în România, ce au atras peste 2.500 de participanți, adulți și copii. Două alte competiții sunt programate pentru 2025