
Daca esti o fire pasionata de curatenie, insa parca tot universul comploteaza mereu impotriva ta in ciuda eforturilor facute, poate acest material iti va fii de folos.
Stiu multe persoane care au devenit de-a lungul timpului practic osedate, mai mult sau mai putin de ideea unui camin curat. Nu e nimic gresit in asta, atata timp cat nu exagerezi. E drept, daca incerci sa fii in permanenta cu lupa pe fiecare picatura de praf care se asterne pe mobila sau pe fiecare fir de par care se aseaza pe covoare, vorbim cu adevarat de o obsesie care te poate afecta de la interior, catre exterior.
Insa, daca iti doresti minimul necesar, practic sa nu se vada doua degete de praf pe mobila sau casa sa fie mereu vraiste cu tot ce se poate prin locurile nepotrivite, atunci acest material ti se potriveste manusa.
Iata la ce strategii poti apela pentru a-ti mentine casa curata mai mult timp.
5 strategii pentru o casa mai curata
- Impune ordine
Este un aspect universal valabil atat pentru tine, cat si pentru ceilalti din caminul tau. Incear a pe cat de mult posibil sa fii mai organizata si sa pui lucrurile la locul lor imediat dupa ce le-ai folosit. Astfel, cand vine vorba de haine, de incaltaminte, de accesorii, etc. nu uita sa le pui la locul lor imediat dupa ce le-ai folosit/curatat. Daca le vei “uita” pe un scaun, intr-un colt de mobila, cu siguranta nu te vei mai atinge prea curand de ele.
Totodata daca ai copiii, impunele si lor acest lucru. Astfel ii vei invata de mici sa fie organizati. Impune mici pedepse daca este cazul, pentru a evida sa se dezvolte dezordonati.
- Ziua de curatenie generala
Cu siguranta macar o data pe saptamana avem cateva ore libere sau chiar o zi-doua. Desi este timpul tau pretios de relaxare, dezordinea poate fi unul dintre factorii de stres care te va impiedica sa fii zen dupa o perioada incarcata de lucru. Astfel, organizeaza-ti intreaga familie si stabileste o zi in care vei lua in fiecare saptamana totul la “puricat”, exceptie facand problemele de sanatate. Daca cei mici sunt predominant lenesi si mereu cauta o scuza pentru a nu te ajuta, tenteaza-I cu recompense pe placul lor. Desi este mult mai elegant sa inteleaga ca curatenia este in primul rand despre sanatate.
- Ingrijeste-ti periodic salteaua
O saltea este unul dintre cele mai favorabile locuri pentru dezvoltarea acarienilor, a bacteriilor si virusurilor. De aceea se recomanda sa tii cont de durata de viata estimata de fiecare producator in parte si, de ce nu, dupa cativa ani buni, in cazul in care aceasta se degradeaza foarte repede, sa o inlocuiesti cu una noua pe care s-o mentii corespunzator.
In acelasi timp, daca tocmai ai devenit posesorul/posesoarea unei noi saltele, nu uita sa o ingrijesti corespunzator. Aeriseste-o cel putin odata pe luna sau alege o saltea ce permite trecerea aerului prin straturile sale, prevenind astfel dezvoltaarea bacteriilor. Totodata nu uita s-o protejezi cu o husa si/sau o lenjerie din materiale de calitate superioara.